Vakıf Dizisi - Isaac Asimov

Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Vakıf Dizisi - Isaac Asimov  (Okunma Sayısı 1296 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Poseidon
3. Sınıf Hogwarts Öğrencisi

Kazan Pastası Puanı +39/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Battlestar Galactica

« : Ocak 11, 2009, 11:50:32 ÖS »
0

Isaac Asimov denince akla gelen ilk şeylerden birisi çok büyük bir bilimkurgu yazarı olması ve bu konuda tam 500'den fazla eser vermesi olsa gerek. İşte Asimov'un en çok bilinen serisinden biri olan Vakıf Serisi;

1-Vakıf Kurulurken;

Bu kitap Vakıf'ın, Psikotarih'in ve kahramanımız olan Hari Seldon'ın ortaya çıkışını anlatır. yirmi altı milyon gezegenden oluşan Galaktik İmparatorluğun baş gezegeni olan Trantor'da düzenlenen bir matematikçi olarak katılan Hari Seldon, burada Psikotarih ile ilgili ilginç bir sunum yapar ve bir anda herşeyin odağında olur. Neler olduğunu anlamadan kendisini İmparator 1. Cleon'un huzurunda bulan Seldon kısa zamanda herşeyi anlayacaktır. Herkes onun peşindedir yani geleceği kontrol etmenin... Böylece Hari Seldon'ın büyük kaçışı başlar. Henüz kendisi bile kuramına güvenmezken, tesadüfen tanıştığı gazeteci Hummin onu kuramını geliştirmeye ve insanlığın yanında kullanmak için ikna eder. Çünkü "İmparatorluk" artık çökmektedir.

Hari Seldon, kaçısı sırasında Trantor'da çeşitli yerlere gider ve bunların birbirinden farklı olduğunu görür. Her bölge birbirinden farklıdır. Bu farklılıklar onun kafasında kuramına ilişkin ışıklar yakacaktır. Heri Seldon'ın kaçışı sırasında öğrendiği en önemli şey ise yirmi milyon yıldır yaşayan bir robotun olduğudur. Hari, bu düşüncenin peşine düşecektir ve Vakıf'ını kuracaktır.

2-Vakıf;

On iki bin yıl boyunca egemenlik kuran Galaktik İmparatorluk artık ölmektedir. Bunu sadece Hari Seldon görebilmektedir. En az otuz bin yıl sürecek savaş ve cehaletin bataklığında geçecek dönemi kısaltabilmek için, "imparatorluğun" en iyi beyinlerini galaksinin köşesindeki bir gezegene toplayan Seldon bu sığınağa "Vakıf" adını vermiştir. İkinci kitapla birlikte bilginin ve umudun, cehalet ve savaşa karşı başlattığı mücadeleyi öğreneceğiz.

3-Vakıf ve İmparatorluk;

Gerçekten bir üstün insan mıydı, yoksa sadece bir yaratık mı?
Bin yıllık planı yapanlar her şeyi titizlikle belirlemişlerdi.
Kalelerini kurmak için şu kadar, Galaksi İmparatorluk'unun yıkılması için şu kadar, yeni ve daha iyi bir evrensel demokrasinin kurulması için ise şu kadar yıl geçecekti. Geleceği garantilediklerini sanıyorlardı.
Sonra Katır diye tanınan adam çıkageldi; Katır!
Mutant bir dahiydi o, her türlü hesabı alt üst eden kozmik bir Napolyon, eski imparatorluğun hala için için yanan gezegenlerini boyunduruk altına almak isteyen bir diktatör.
Vakıf ve Katır, insanlığın gelecek otuz bin yılı için mücadele ettiler.

4-İkinci Vakıf;

Katır'ın mutant zihin gücüyle mahvolan Vakıf harabeye dönmüştür. Ama Galaksi'nin bir köşesinde, insanoğlunun bilgi birikimini uzun barbarlık yüzyılları boyunca korumak için, gizlice ikinci bir vakıf oluşturulduğuna dair söylentiler vardır.
Katır ilk denemesinde başarısız olmuştur ama şimdi Vakıf'ın nerede gizlendiğinden emindir.
Vakıf'ın kaderi müthiş bir sırrın ağırlığı altındaki genç Arkady Darell'in omuzlarındadır. Vakıf'ın bilimadamları Katır'la yapılacak son bir çatışmaya hazırlanırlarken, Birinci Vakıf'tan sağ kalanlar İkinci Vakıf'ın mahvolmasını istemektedir... İkinci Vakıf onları mahvetmeden önce.

5-Vakıf'ın Sınırı;

İki Vakıf arasındaki, ağır bedelleri olan savaş nihayet sona ermiş, Birinci Vakıf’ın bilim adamları savaştan zaferle çıkmıştır. Hari Seldon’un uzun zaman önce hazırladığı, eski uygarlığın yerine yenisini inşa etme planını hayata geçirmek için geri dönmektedirler. Fakat İkinci Vakıf’ın tamamen yerle bir edilmediğine ve hayatta kalan birkaç düşmanın intikam için hazırlık yaptığına dair söylentiler duyulmaya başlar. Vakıf’tan sürülmüş iki kişi –eski bir encümen üyesi ve çelimsiz, yaşlı bir tarihçi– İkinci Vakıf’ın hâlâ ayakta olduğunu gösteren kanıtları ve efsanelerdeki Dünya Gezegeni’ni bulmak için yola koyulur.
Bu arada, her iki Vakıf’ın da dışında biri –ya da bir şey– uğursuz amacına ulaşmak için planlar yapmaktadır. Çok geçmeden, hem Birinci hem de İkinci Vakıf’ın temsilcileri, Gaia adlı gizemli bir gezegene ve aynı zamanda evrenin sonuna doğru dört nala koşmakta olduklarını fark edeceklerdir.

6-Vakıf İleri;

Psikotarih biliminin yaratıcısı Hari Seldon, devrimci kuramını geliştirip insanoğlu için yıldızların arasında bir yer sağlamaya çalışırken büyük galaksi imparatorluğu felaketin eşiğine gelmiştir. Seldon’ı kontrol eden, psikotarihi ve tüm galaksinin geleceğini de kontrol edebilecektir. Psikotarih bilimini insanoğlunun bildiği en tehlikeli silaha dönüştürmek isteyenlerin arasında kurnaz politikacı İmparator Cleon I ve acımasızlığıyla ünlü bir general de vardır. Hari Seldon bir yandan bütün yaşamını adadığı kuramını kötü niyetlilerin ellerinden kurtarmaya çalışırken bir yandan da yeni bir vakıf düşünü gerçekleştirmek için araştırmalara başlamıştır.

7-Vakıf ve Dünya;

Birinci Vakıf'ın eski Encümen Üyesi Golan Trevize geleceği seçmişti ve bu gelecek Gaia idi. Bir süper organizma olan Gaia bütünsel bir gezegendi ve ortak bilinci o kadar yoğun bir birliktelik içindeydi ki her bir çiğ tanesi, her bir çakıl taşı, her bir varlık herkes adına konuşabiliyor ve herkesin hissettiklerini hissedebiliyordu. Burası mahremiyetin yalnızca istenmemekle kalmadığı, aynı zamanda anlaşılmaz olduğu bir diyardı.

Ama insanlığın geleceği için doğru karar mıydı? Trevize bunun böyle olduğunu hissetse bile, bu yeterli değildi. Bilmesi gerekiyordu.

Trevize bu sorunun cevabının insanlığın köklerinde, efsanevi Arz'da yattığına inanıyordu... Tabii orası hâlâ vardıysa. Zira Gaia'ya ilk yerleşenlerin geldiği bu gezegenin Galaksi'nin sayılamayacak kadar çok yıldızı arasında nerede olduğundan kimse emin değildi. Neden Arz'a dair hiçbir kaydın korunmamış olduğunu, neden Gaia'nın geniş gezegen hafızasında oradan hiç bahsedilmediğini hiç kimse açıklayamıyordu. Bu Trevize'nin çözmeye kararlı olduğu bir muamma ve her ne pahasına olursa olsun göze alacağı bir arayıştı.

Şuanda elimde ilk iki kitabı olan bu serinin bütün kitaplarını almak için uğraşıyorum.

.......

So say We All
~
Daniella
5. Sınıf Hogwarts Öğrencisi

Kazan Pastası Puanı +80/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

evet senden bahsediyoruz.

« Yanıtla #1 : Ocak 11, 2009, 11:56:23 ÖS »
0

Adında keramet yok meymenet yok Tongue
Neyse tolga hoşuma gitti desem yalan olcak...Payalştığın için teşekkürler..
Tehditle baktırıyrsun zaten Tongue

Sing us a song, you're the piano girl.
Sing us a song tonight...
Poseidon

Çevrimdışı Çevrimdışı

Battlestar Galactica

« Yanıtla #2 : Ocak 11, 2009, 11:58:42 ÖS »
0

Sen okuda göreyim seni ben. Normal atsam bakmazsın o yüzden tehditle baktırıyorum napayım, beni bu duruma sen soktun tongue

.......

So say We All
~
Daniella

Kazan Pastası Puanı +80/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

evet senden bahsediyoruz.

« Yanıtla #3 : Ocak 11, 2009, 11:59:39 ÖS »
0

Sen okuda göreyim seni ben. Normal atsam bakmazsın o yüzden tehditle baktırıyorum napayım, beni bu duruma sen soktun tongue

Ben mi soktum?! Aşk olsun ne zaman bişe attın da bakmadım...Yazıklar ossun Tongue

Sing us a song, you're the piano girl.
Sing us a song tonight...
DarLy OpuS
Hogwarts Mezunu

Kazan Pastası Puanı +300/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu oyunda yokum.

Site
« Yanıtla #4 : Ocak 12, 2009, 06:36:47 ÖS »
0

Isaac Asimov önemli bilim kurgu yazarlarımızdan. Şu anlık bilim kurguya başlamak gibi bir düşüncem yok, ancak oluştuğu takdirde Vakıf Dizisi ilk sıralarda olacak sanıyorum. Tabii öncelik Dune'ye. Wink

2006'dan beri... - y'opus
Poseidon

Çevrimdışı Çevrimdışı

Battlestar Galactica

« Yanıtla #5 : Ocak 12, 2009, 06:41:17 ÖS »
0

Isaac Asimov önemli bilim kurgu yazarlarımızdan. Şu anlık bilim kurguya başlamak gibi bir düşüncem yok, ancak oluştuğu takdirde Vakıf Dizisi ilk sıralarda olacak sanıyorum. Tabii öncelik Dune'ye. Wink

Maltepe park'ta Dune'nin bütün serisi var sanırım. Bir göz at istersen gulucuk  wink

.......

So say We All
~
Orlando

Kazan Pastası Puanı +17/-3
Çevrimdışı Çevrimdışı

futbolun karanlık lordu

Site
« Yanıtla #6 : Ocak 12, 2009, 06:41:36 ÖS »
0

güzele benziyo da şuanda bende pek düşünmüyorum bilimkurgu polisiye iyi devam ediyor bi de tarih şu tarih kitaplarından bi kaç tane sevdiğim var onları okıyım ama bilim kurguya başlarsam ilk tercihim olcak vakıf bi de bolbol serisi varmış daha güzel.

büyüyünce ronaldo olcam  Orlando---------------Ronaldo   soslu sarımsaklı yoğurtlu mantı prensi

Bartın da Termik Santral İstemiyoruz
Poseidon

Çevrimdışı Çevrimdışı

Battlestar Galactica

« Yanıtla #7 : Ocak 18, 2009, 01:45:14 ÖS »
0

Dün gece Vakıf'ın ikinci kitabı olan Vakıf'ıda bitirdim. gulucuk 3. kitabını almayı ciddi ciddi düşünüyorum. gulucuk

.......

So say We All
~
barty jr.

Kazan Pastası Puanı +0/-2012
Çevrimdışı Çevrimdışı

Ben bir hırsızım.

Site
« Yanıtla #8 : Ocak 18, 2009, 06:32:36 ÖS »
0

Adında meymenet yok ama Isaac Asimov iyi yazardır. O yüzden alabilirim. Smiley

Ben bir hırsızım.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer:  

(C) Hortkuluk Avcısı | harry potter | sitemap | BAKNUS Bedava Hosting Domain Hizmetleri

Tasarım: lynndelione & LaVioRtH_cL & Endar